Co je to Office 365 už neví asi ani sám Microsoft. Pojďme si v tom udělat jasno. Zjednodušeně řečeno je to balík aplikací a služeb sloužící… k psaní textů, vytváření tabulek, správě dat, výrobě brožurek, plánování směn, správě úkolů, týmové spolupráci a mnoha dalším věcem. Život s O365 mě baví už několik let. Někdy je veselý, jindy se maličko zlobím, ale ve výsledku je to fajn.

Dobře vybírejte

Existují plány pro domácnosti, malé firmy (Business), velké firmy (Enterprise) a školy (Academic). Já se spokojil s Business Essentials, protože aplikace pro Maca a Windows licencuji jinak. Nejjednodušší je, zeptat se strýčka Googla na „plány Office 365“ a začít vybírat.

Pokud byste trvali na nějaké webové adrese, zkuste tuto. Plánů je bohužel po Microsoftsky hodně a vyplatí se pozorně studovat. Někdy se liší aplikacemi, jindy službami, nebo počtem licencí (1–6) a nejčastěji vším dohromady.

Při výběru začněte jednoduchou úvahou. Jsem domácí uživatel? Pak prohlížím plány pro domácnosti. Jako OSVČ bych začal studiem Business plánů, školy mají speciální režim a jako firma s více než 350 zaměstnanci máte nárok na předprodejní konzultace od mnoha distributorů.

Podívejte se na schéma nahoře. Za 4,20 € pořídíte jen on-line služby, jako je 50 GB e-mailová schránka, sdílené kalendáře, správa úkolů, 1TB cloudové úložiště OneDrive, vlastní Intranet (SharePoint) a tak dále a tak dále. Když přihodíte další 4 €, tak vám tohle všechno Microsoft sebere, ale můžete používat nejnovější verze Wordu, Excelu a PowerPointu a data ukládat do cloudu na OneDrive. A již jen pouhé 2 € vás dělí od možnosti používat všechno dohromady. Jak on-line služby tak i Office aplikace jejichž použití je de facto průmyslovým standardem.

Office 365 je:

1. Balík tradičních offline aplikací Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, OneNote, Publisher. Příjemným benefitem je neustálý vývoj a pravidelná nálož nových funkcí několikrát za rok (pro členy Insider programu někdy i každý týden).
2. Onlinové webové verze Wordu, Excelu, Outlooku a Onenote.
3. Mobilní verze Wordu, Excelu, Outlooku a Onenote (pro iPad, iPhone a Android).
4. Online služby (některé z nich mají i aplikaci pro Windows, Mac, iOS či Android). Tady je vývoj překotný, ale v čele flotily stojí Teams, Planner, SharePoint, a OneDrive. Své místo na slunci si našli i menší aplikace jako je To-Do, Sway, Forms, Flow nebo Bookings.

Výčet je obrovský a najdete ho vždy po přihlášení do svého účtu.

Jednou z mnoha výhod, které můžete s MS Office 365 zažít je 50GB poštovní schránka, 1TB prostor na OneDrive a účtování s přesností na jeden den. Takže pokud máte ve firmě fluktuanty, tak budete těžko hledat levnější a efektivnější řešení. Předplatné můžete zakoupit přímo od Microsoftu (typicky pomocí platební karty) a platit jednou za měsíc nebo jednou za rok, nebo si najdete tzv. CPS partnera, který vám může nabídnout měsíční fakturaci, kde zaplatíte jen za dny, kdy byla licence aktivní. Abych předešel dohadům, myslím to tak, že se můžete k předplatnému přihlásit 26. června a za červen zaplatíte pouze 5 dnů. A když licenci ukončíte 3. července, tak je vaším poplatkem pouze poměrná měsíční platba za 3 dny. Samozřejmostí je pochopitelně 30denní 100% funkční trial verze.

A pokud by vás zajímalo, co všechno můžete mít z Microsoftích Office 365 ve svém iPhone, tak já mám 5 složek a to jsem nestáhl vše. Mimochodem věděli jste, že i skvělá SwiftKey je od Microsoftu?

Přijďte na náš kurz

Chcete se o Microsoft Office 365 dozvědět více? V případě, že přijdete na náš kurz, dozvíte se mnoho dalších informací nejen o Office 365, ale především praktické tipy/triky, jak s jednotlivými aplikacemi reálně pracovat. Nemusíte být počítačovými experty. Stačí jen chuť a láska k Applu.

Jiří Matějka